Εξωτερικοί Χώροι - Τρακαδάς

Εξωτερικοί Χώροι

Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες όταν επισκεπτόμουν το σπίτι της γιαγιάς μου στην Τήνο (πλέον εξοχικό) ήταν οι εργασίες που αφορούσαν στην συντήρηση του σπιτιού.

Εξωτερικοί τοίχοι, κάγκελα φράκτη, μερεμέτια στο εσωτερικό του σπιτιού και πολλά άλλα, ήταν το ευχάριστο διάλειμμα ανάμεσα στο πρωινό μπάνιο και την απογευματινή βόλτα. Ευχάριστο γιατί διασκέδαζα αλλά παράλληλα αποκτούσα σημαντικές γνώσεις που στη συνέχεια αποδείχτηκαν πολύτιμες στην επαγγελματική μου δραστηριότητα.

Δίπλα στον παππού (παραδοσιακός μάστορας) έμαθα πολλά. Κυρίως όμως έμαθα να επιλέγω τα κατάλληλα υλικά για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Έμαθα το “φτηνό” είναι τελικά τις περισσότερες φορές ακριβό. Όποτε έκανε οικονομία ο παππούς, επιλέγοντας αμφίβολης ποιότητας υλικά, τελικά την επόμενη χρονιά ξανακάναμε από την αρχή την εργασία, με το ποιοτικό αυτή την φορά υλικό. Όταν του έλεγα του παππού ότι: “δεν με άκουσες επιλέγοντας το φθηνότερο”, μου απαντούσε: γηράσκω αεί διδασκόμενος. Έτσι ένιωθα και εγώ καλά που μπορούσε να μάθει κάτι και από εμένα!

Το σπίτι είχε μία ιδιαιτερότητα λόγω τοποθεσίας (Στενή). Ήταν κοντά σε θάλασσα και στο βουνό (Τσικνιάς) , οπότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έθετε αυτή η ιδιόμορφη περίπτωση. Ποιες ήταν οι βασικές προκλήσεις;

Η Θάλασσα

Αν και μακριά από τη θάλασσα, το σπίτι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγρασίας. Ειδικά με Νοτιά, οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού έσταζαν νερό κάθε πρωί σαν να είχε βρέξει το προηγούμενο βράδυ. Τα καλά νέα είναι πως μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις, δραστικά και αποτελεσματικά ακόμα και εκ των υστέρων, κατά την επαναβαφή τους. Η επιλογή του χρώματος πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να πληρεί ορισμένες σημαντικές προδιαγραφές όπως για παράδειγμα να είναι στεγανωτικό, υψηλής αντοχής, μεγάλης ελαστικότητας και ανθεκτικότητας στις καιρικές επιδράσεις.

Το Βουνό

Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και όταν το σπίτι βρίσκεται σε ορεινή περιοχή. Η επιλογή των υλικών, είτε για βάψιμο, είτε για στεγάνωση – μόνωση, πρέπει να γίνει από εταιρείες με υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία. Ο Ήλιος είναι η βασικότερη αιτία φθοράς και όσο πιο κοντά του, τόσα περισσότερα τα προβλήματα. Μόνο υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που συνήθως μόνο επώνυμες εταιρείες κατέχουν, μπορούν να καθυστερήσουν τα όποια προβλήματα θα εμφανιστούν. Απαραίτητα χαρακτηριστικά στα προϊόντα που θα εφαρμοστούν, είναι λοιπόν η ανθεκτικότητα στον Ήλιο, η άριστη συμπεριφορά στην υγρασία, στην βροχή ή ακόμη και το χιόνι, ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 

Τα Κάγκελα

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα είναι το «ξεφλούδισμα» και τελικά η εμφάνιση σκουριάς στα κάγκελα. Το θυμάμαι ως την πιο δύσκολη διαδικασία. Όποτε είχαμε προγραμματίσει τρίψιμο αργούσα να ξυπνήσω… Για να φύγει η σκουριά θα πρέπει να τρίψετε τα κάγκελα σας, μία διαδικασία που απαιτεί αρκετή υπομονή αν την κάνετε μόνοι σας. Πλέον γίνεται και με μηχανήματα, οπότε όλα είναι πιο απλά. Δεν ξεχνώ ότι το σωστό αστάρι μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Για το τελικό βάψιμο συνιστάται ντουκόχρωμα που είναι το πιο ανθεκτικό για μεταλλικές επιφάνειες. 

 

Η Αισθητική

Το χρώμα των εξωτερικών τοίχων πρέπει να δημιουργεί μία αίσθηση συνέχειας του φυσικού τοπίου και της περιοχής γενικότερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται η γνώμη και συμβουλή ενός επαγγελματία, ο οποίος θα συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους και θα προτείνει τις κατάλληλες αποχρώσεις και συνδυασμούς χρωμάτων. Επίσης, θα προτείνει χρώματα που δεν περιέχουν τοξικές ουσίες και που διασφαλίζουν μια παραμονή ασφαλή για εσάς και τους ανθρώπους που αγαπάτε. Μα πιο πολύ θα το εκτιμήσουν οι τετράποδοι φίλοι σας που είναι πιο εύκολα εκτεθειμένοι σε τέτοιους κινδύνους. 

 

Βρες τη λύση

Ότι και αν θες να κάνεις στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού ή του εξοχικού σου στην Τρακαδάς ξέρουμε όλα τα μυστικά. Επικοινώνησε μαζί μας ή επισκέψου ένα κατάστημα Τρακαδάς και βρες μαζί με το εξειδικευμένο μας προσωπικό, τα κατάλληλα υλικά και λύση. 

Καταστήματα Τρακαδάς 

Ενδεικτικά προϊόντα

Details
Share this Project