Η πρώτη γνωριμία με τα χρώματα και τις αποχρώσεις, έλα να τα γνωρίσεις.

Γνωριμία με τα χρώματα

Τα χρώματα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, τα θερμά, τα ψυχρά και τα ουδέτερα. Στα θερμά συναντάμε αποχρώσεις του κίτρινου του κόκκινου και των συμπληρωματικών τους. Στα ψυχρά αποχρώσεις του μπλε του πράσινου και των συμπληρωματικών τους. Τέλος στα ουδέτερα συναντάμε το γκρι, το μαύρο, το λευκό, το μπεζ, το καφέ, το κρεμ κ.α. Τα ουδέτερα χρώματα χαριτολογώντας, τα αποκαλούμε και «μπαλαντέρ» γιατί έχουν την ιδιότητα να παίρνουν από τα χρώματα που είναι δίπλα τους. Κάθε χρώμα έχει μοναδικές ιδιότητες που όταν χρησιμοποιείται ως βασικό στον χώρο που βρισκόμαστε επηρεάζει την ψυχολογία μας και την διάθεση μας. Αυτές οι μοναδικές ιδιότητες των χρωμάτων τα καθιστούν μοναδικά και αναγκαία στην ζωή μας. Ας γνωρίσουμε τα χρώματα και τις ξεχωριστές ιδιότητες τους.

 

Πράσινο το χαλαρωτικό
Πράσινο το χαλαρωτικό

Το πράσινο προκαλεί μια χαλαρωτική αίσθηση, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Βοηθά στην συγκέντρωση και την ανακούφιση από τη νευρικότητα και το άγχος. Στους περισσότερους ανθρώπους προσφέρει μια αίσθηση ανανέωσης και αρμονίας. Οι ανοικτές αποχρώσεις του πράσινου είναι πιο ενεργειακές και ζωηρές, ενώ το πράσινο της ελιάς είναι αντιπροσωπευτικό χρώμα της φύσης.

Ιδανικό για υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης και παιδικά δωμάτια.

Ροζ το συναισθηματικό
Ροζ το συναισθηματικό

Το ροζ δίνει την αίσθηση της ενέργειας όπως το κόκκινο. Εμπνέει εμπιστοσύνη και θεωρείται ότι είναι νεανικό, διασκεδαστικό και συναρπαστικό χρώμα. Ενισχύει τις ευαισθησίες.

Ιδανικό για παιδικό υπνοδωμάτιο κοριτσιού. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το πορτοκαλί και το φούξια.

Γκρι το εκλεπτυσμένο
Γκρι το εκλεπτυσμένο

Το γκρι θεωρείται ότι είναι το χρώμα της διάνοιας. Επίσης, θεωρείται ως εκλεπτυσμένο και κομψό χρώμα. Είναι ουδέτερο χρώμα και γενικά ανήκει στα ψυχρά χρώματα του φάσματος των χρωμάτων.

Ιδανικό για επαγγελματικούς χώρους. Συχνά το χρησιμοποιούν για χώρους που έχουν να κάνουν με το εμπόριο, όπου το κλειδί της επιτυχίας είναι η τυπικότητα και η σοβαρότητα.

Κόκκινο το ισχυρό
Κόκκινο το ισχυρό

Διεγείρει την ενέργεια και δράση. Δίνει μια αίσθηση εμπιστοσύνης και προστασίας και τραβάει την προσοχή περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα. Έχει φυσική επίδραση στον άνθρωπο, καθώς αυξάνει την πίεση του αίματος, τον αριθμό των αναπνοών και τον μεταβολισμό. Στις πιο φωτεινές του αποχρώσεις είναι πολύ ενεργητικό χρώμα ενώ οι πιο σκοτεινές αποχρώσεις του είναι ισχυρές και κομψές.

Είναι ιδανικό για χώρους που χρειάζονται ενέργεια, όπως π.χ. τα playrooms, τα χωλ, οι σκάλες και οι κουζίνες. Εντυπωσιάζει ως διακοσμητική πινελιά.

Κίτρινο το διεγερτικό
Κίτρινο το διεγερτικό

Το κίτρινο χρώμα διεγείρει τη διανοητική σκέψη και το νευρικό σύστημα. Ενεργοποιεί τη μνήμη, ενισχύει την καλή διάθεση, την οργανωτικότητα, την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία. Είναι το πιο φωτεινό και το πιο ενεργητικό από τα θερμά χρώματα. Έχει συσχετιστεί με τη χαρά και τη λιακάδα

Ιδανικό για να ζωντανέψετε ένα σκοτεινό δωμάτιο, για χώρους εργασίας, σε ένα προσωπικό ή επαγγελματικό γυμναστήριο, αλλά και για την κουζίνα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το μπλέ, το πράσινο και τα γήινα χρώματα στα παιδικά υπνοδωμάτια και στο σαλόνι.

Μωβ το δημιουργικό
Μωβ το δημιουργικό

Το μωβ θεωρείται ότι σχετίζεται με την πνευματικότητα και την δημιουργικότητα, ενώ αναπτύσσει την έμπνευση. Μπορεί να δώσει την αίσθηση του πλούτου και της πολυτέλειας. Οι ανοικτές αποχρώσεις του μωβ ανακουφίζουν από την ένταση, ενώ οι σκούρες ενεργοποιούν τη φαντασία και τη διαίσθηση.

Ιδανικό για στούντιο ζωγραφικής, το γραφείο στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας.

Μπεζ το συντηρητικό
Μπεζ το συντηρητικό

Το μπεζ είναι κάτι σχεδόν μοναδικό στο χρωματικό φάσμα, μιας και μπορεί κάποιες φορές να είναι ψυχρό και άλλες θερμό χρώμα, ανάλογα με τα χρώματα που το πλαισιώνουν.

Ιδανικό στο να συνδυάζεται με έντονα θερμά ή ψυχρά χρώματα.

Λευκό το καθαρό
Λευκό το καθαρό

Είναι ένα γενικής χρήσης χρώμα που επιτρέπει στα υπόλοιπα χρώματα να διακρίνονται άμεσα. Το λευκό μπορεί να βοηθήσει στην προβολή της καθαρότητας και της απλότητας ενός χώρου.

Ιδανικό για όλους τους χώρους αλλά όχι μόνο του, καθώς μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ψυχρότητας και μοναξιάς. Όταν συνδυαστεί με δυνατά χρώματα όπως το κόκκινο, το μωβ, ή το πορτοκαλί, βγάζει όλη τη θετική του ενέργεια.

Μπλε το ηρεμιστικό
Μπλε το ηρεμιστικό

Το μπλε δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας και συμβάλει στον καλό ύπνο. Προωθεί την παραγωγικότητα και την αξιοπιστία. Οι ανοικτές αποχρώσεις του μπλε είναι συχνά χαλαρωτικές, ηρεμιστικές και ευνοούν τη γνώση και τα υγιή συναισθήματα. Το λαμπερό μπλε μπορεί να είναι χρώμα γεμάτο ενέργεια και ανανεωτικό. Το σκούρο μπλε είναι ιδανικό για επαγγελματικούς χώρους που πρέπει να δείχνουν αξιόπιστοι.

Ιδανικό για υπνοδωμάτια και για επαγγελματικούς χώρους.

Μαύρο το μυστηριακό
Μαύρο το μυστηριακό

Επιβάλλεται στο χώρο και συνδυάζεται εύκολα σε μοντέρνα αλλά και σε κλασικά στυλ. Προωθεί την αίσθηση της δύναμης και της εξουσίας, της εμπειρίας και του μυστηρίου. Προτιμήστε το σε ένα τοίχο στο σαλόνι ή στο γραφείο σας, εάν σκοπός σας είναι η βαρύτητα του χώρου. Το μαύρο, το λευκό και το γκρι βοηθούν στην εύρεση λύσεων και στη λήψη αποφάσεων και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ή το φόντο για να προβάλουμε έγχρωμα στοιχεία, δημιουργώντας ένα επιτυχημένο και ζωντανό αποτέλεσμα.

Ιδανικό για εφαρμογή σε μικρά επιμέρους στοιχεία καθότι μικραίνει τους χώρους.

Καφέ το κλασικό αγαπημένο
Καφέ το κλασικό αγαπημένο

Είναι ένα από τα βασικά χρώματα της φύσης, και ένα ουδέτερα θερμό χρώμα. Το καφέ μπορεί να συσχετιστεί επίσης με την αξιοπιστία, και την επιμονή. Προσδίδει ζεστασιά και φιλικότητα, ενώ τονώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης και της οικογενειακής θαλπωρής

Είναι ιδανικό για χώρους υποδοχής, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού σας. Μη φοβηθείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σκούρους τόνους και να δημιουργήσετε πρωτότυπους συνδυασμούς όπως π.χ. με το τυρκουάζ, ή το πράσινο lime.

Πορτοκαλί το ενεργειακό
Πορτοκαλί το ενεργειακό

Είναι ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Διεγείρει και ενισχύει τη δημιουργικότητα, τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα. Λειτουργεί θετικά για την όρεξη και βοηθάει στην πέψη. Επιβάλλει την προσοχή χωρίς να είναι τόσο συντριπτικό όσο το κόκκινο και θεωρείται πιο φιλικό και ελκυστικό.

Ιδανικό για κουζίνα, τραπεζαρία, εργαστήρια και παιδικά ή εφηβικά δωμάτια.

Το αγαπημένο μας χρώμα είναι η εμπιστοσύνη που δείχνετε, τόσο στους ανθρώπους μας όσο και στα προϊόντα μας, όλα αυτά τα χρόνια.

Κατάλληλα υλικά και εργαλεία

Εκτός από τη σημασία στην επιλογή των κατάλληλων αποχρώσεων ανάλογα με το χώρο, εξίσου καθοριστική είναι και η επιλογή των κατάλληλων υλικών και εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία εφαρμογής. 

Για όλους εμάς στην Τρακαδάς, η ποιότητα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ένα υγιές και ασφαλές βάψιμο, τόσο για τον εφαρμοστή όσο και για το περιβάλλον. Γι’ αυτό εδώ και πολλά χρόνια προτείνουμε χρώματα οικολογικά. Τα οικολογικά χρώματα είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον καθιστώντας τα, την καλύτερη επιλογή. Είναι απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες και ρυπαίνουν ελάχιστα, σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Επιπρόσθετα, επιλέγοντας τα σωστά οικολογικά χρώματα – δεν είναι όλα ίδια σε ποιότητα – ελαχιστοποιούμε την εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον όπως π.χ η υγρασία.

Τώρα που γνώρισες τα χρώματα επισκέψου ένα κατάστημα Τρακαδάς και βρες μέσα από ένα πλήθος χρωματολογίων την απόχρωση που επιθυμείς. 

Καταστήματα Τρακαδάς